Идеи за лесна текстилна декорация на дома през този сезон


Есента официално настъпи, а с нея идват и хладните, дъждовни дни. Понякога ни е нужно малко повече от чаша горещ чай, за да се почувстваме комфортно вкъщи. Съчетаването на текстил в есенни цветове и десени не само създава уют, но и внася допълнителен стил и настроение в дома ни.

 

Деко възглавнички в есенни цветове

Няма нищо по-уютно от това да се сгушиш в куп меки възглавнички и да се стоплиш с чаша топла напитка след дълг есенен ден. А защо да не използваш креативността си, за да подбереш десени и цветове, които създават настроение?

Използвай възглавничките, които вече имаш у дома, като само смениш калъфките им с нещо различно и пъстро – времето навън така и така ще става все по-намръщено, поне можеш да внесеш топлите цветове на есенни листа в дома си.

Според експерти в интериорния дизайн, основният тренд за есен 2022 е завръщането към стила на 70-те години на XX век. [1] Съчетаването на земни цветове, като маслинено зелено, горчичено жълто и синьо, с естествени материали, като ратан и бамбук, описва тенденциите този сезон. Пискюлите и ресните също са на мода, а те намират чудесно приложение при деко възглавничките.

 

Снимка: Deborah Hudson | Pixabay 

 

Одеала за допълнителна топлина

Ако цветните калъфки за възглавнички топлят душата, но не и тялото ти, то едно-две пухкави одеалца ще изпълнят и тази задача. Разбира се, можеш да използваш старото одеало, което баба ти даде, когато замина да учиш надалеч. Ако обаче искаш да се „поглезиш“ с нещо ново (извинявай, бабо!), можеш да избереш одеало от материя и в цвят, които да допълнят вече избраните калъфки за възглавнички. Комбинирането на различни материи също е много актуално през сезона, така че можеш да съчетаеш плетива с едри възли, лен, букле и въобще всякакви интересни текстури. За екстра стил в декора на дома си, редувай светли с по-тъмни цветове.


Снимка: Jort Hoekstra | Unsplash

 

Настроение в кухнята с есенни десени

Есенните кулинарни преживявания могат да бъдат представени не само със завидни умения в плейтването (знаем тази дума от кулинарните предавания), но и с подходящ текстилен декор в кухнята. Покривките за маса, тишлайферите или текстилните подложки за хранене ще допълнят чудесно външния вид на трапезата и ще сложат в една красива рамка ястията, които сервираш на любимите хора. А ако наистина вихренето в кухнята ти е страст, не се колебай да се сдобиеш с готварска престилка и шапка на шеф готвач в топли есенни цветове и десени.


 Снимка: Tim Mossholder | Unsplash


Независимо дали умееш да боравиш с шевната машина или разчиташ на нечии други талантливи ръце да създадат за теб декорацията от текстил, която харесваш, надявам се да намериш вдъхновение в пъстротата на сезона и да пренесеш есента в дома си по най-приятния за теб начин. Следи статиите в блога за още интересни идеи как да използваш различни материи в интериора на дома или личния си стил.
[1] Sydney Meister: 7 Interior Design Trends That Will Be Huge This Fall, According to a Home Editor. Available here: https://www.purewow.com/home/fall-interior-design-trends