Изпращането на валентинки и разменянето на романтични подаръци на 14 февруари са популярни жестове на обич и трепетно вълнение за влюбените по цял свят. И макар у нас поп културата да е наложила следване на западните тенденции в честването на деня на влюбените, всъщност не знаем много за този празник.

На 14 февруари католическата църква почита Свети Валентин, който - според легендите - извършвал тайни бракосъчетания и това му струвало живота. Но не само трагичната съдба на свещеника – защитник на любовта, а и други събития и традиции са се вплели в днешната идея за празника на влюбените. Още в древността месец февруари бил отреден на празници на плодовитостта и почитане боговете на плодородието и селското стопанство. Някои езически римски ритуали включвали поставяне имената на всички девойки в града в урна, от която ергените теглили име и през цялата година оставали свързани с девойката, чието име са изтеглили, а много от тези двойки стигали до женитба. Едва по-късно католическата църква наложила честването на денят на Свети Валентин на 14 февруари, вероятно водена от желанието си да изкорени езическите обичаи. Според французите, именно от средата на февруари започва размножителният период на птиците, които пеят нежни мелодии и допринасят за романтичната асоциация с датата. Изпращането на валентинки пък датира от средновековието, макар че първоначалната идея е била доста по-грандиозна от картичка с кратко послание – влюбените мъже са посвещавали поеми на любимите си. Като се има предвид, че голяма част не са можели да четат и пишат, то вероятно са изпращали поет да рецитира поемата пред прозореца на любимата.

Популярните романтични жестове за 14 февруари вероятно са започнали да навлизат широко в ежедневието на хората през XVIII век. Интересен факт е, че в Съединените щати, празникът на Свети Валентин се нарежда втори по брой изпратени картички, след Коледа. А на някои места по света, като в Южна Кореа, често се правят масови сватби на този ден.

В България 14 февруари се посреща с въодушевление от тийнейджърите и обикновено скептицизъм от по-възрастните поколения. Често чуваме аргумента, че това не е българска традиция и не трябва да бъде спазвана. Но може би не бива да сме подвластни на стереотипите, а да сме позитивни и отворени за всяко нещо, което носи радост и усмивки по лицата на хората – било то от родния фолклор или пък не. И все пак не сме длъжни да се съобразяваме с тренда на червените рози, сърца и купидони - можем да подходим по-креативно и да изберем нещо различно.

Всеки, който е решил да празнува денят на влюбените, търси оригинален подарък за своята половинка. Ръчно изработените подаръци са предпочитани не само за този повод, а и са особено ценени от дамите. Тук ще се опитаме да сме полезни на господата, като им предложим идеи за подаръци, с които да изненадат своите половинки. Ще покажем само малка част от декорациите и аксесоарите, които можем да Ви предложим в магазина ни в град Пловдив. Като тази нежна декоративна рамка във винтидж стил с рози в пастелни цветове, аранжирани с житни класове.  Розите са красиви не само, когато са в червено!

Всъщност, изобщо не е задължително цветята да са рози, за да бъдат възприемани като романтичен жест. Текстилните аксесоари за дамите могат да имат различни романтични десени, като нежността на божурите, магнолиите и далиите може би са оригиналната романтична нотка, която ще ги грабне. Освен изключително красиви, текстилните несесери са и практични. Всококачествената материя и изработка Ви гарантира, че несесерът ще се ползва дълго и ще напомня за хубавия повод, по който е бил получен - а и за човека, който го е подарил.


Текстилните подвързии за книги определено са подарък, който ще зарадва дамите, които прекарват свободното си време с книга в ръка. А това са жени с изключително богат вътрешен свят и въображение, които могат да оценят важността на това любимият да се интересува от хобито им. Ако пък не ви се струва достатъчно романтично, ето добра идея - прибавете към подаръка книга с любовна поезия.

Едно прекрасно малко бижу се нуждае от кокетна малка кутийка, в която да прекарва свободното си време, докато не блести върху красивата кожа на своята притежателка. Ако сте решили да подарите именно бижу на любимата и го поднесете в такава кутийка, чудесно ще допълните романтиката на жеста. 

"Огледалце, огледалце на стената, коя е най-красива на земята?" ... Е, надяваме се, че не търсите подарък за някоя зла кралица, но дори да е така, всяка дама понякога има нужда да извади дискретно малко огледалце и да оправи грима си. Или просто да се увери, че изглежда невероятно! Добавете огледалцето към дамска чанта или несесер с посланието: "За да виждаш и ти опияняващата красота, с която ме плени!". С такава романтика в думи сис сигурност ще разтопите и злата кралица. 

Знаете, че в Дриймхаус обичаме да създаваме атмосфера, а един от най-приятните детайли на романтичната атмосфера са свещите. Непременно трябва да се снабдите с достатъчно от тях, ако планирате да направите романтична изненада в дома си. Не забравяйте обаче - винаги поставяйте свещите на безопасно място и не ги оставяйте да горят, без да сте наоколо. 

В Дриймхаус можете да намерите вдъхновяващи предложения за подаръци в романтичен стил, с които да разчупите модата на червения цвят. Посетете магазина ни в град Пловдив, ул. Сава Муткуров №34.

Разгледайте нашия уеб-сайт за още висококачествени, ръчно изработени текстилни вълшебства!