Признат в България или не, обичан или не, Хелоуин, който познаваме днес е една истинска културна смесица. Празникът, който почитаме в наши дни е комбинация от разнообразни култури и религии от различни епохи от историята. Древните келти празнували Самайн, с което отбелязвали края на сезона по прибиране на реколтата и времето, в което границите между света на живите и този на мъртвите се преплитали и духовете слизали на Земята.

След като Римската Империя завладяла келтските народи, нейният празник Фералия – ден в края на октомври – когато римляните почитали паметта на починалите си близки, както и деня в чест на Помона, римската богиня на плодовете и дърветата, се преплели с празника Самайн.

Католическият празник Ден на Вси Светии, който се отбелязва на 1-ви ноември, на който се почитали всички души, отлетели в Небесното царство, също има принос към историята на Хелоуин. Денят на Всички души, който се празнува на следващия ден, отдава почит на всички, които са починали, но все още на са достигнали Небето.

Обличането в костюми някога било начин за скриване от духовете. Тази традиция датира още от времето на келтите, които по този начин се криели от духовете, които се връщали на Земята по това време на годината. Хората носели маски когато излизали от домовете си по тъмно, така че духовете да ги вемат за техни себеподобни. За да държат духовете далече от домовете си, хората им оставяли храна пред домовете си, за да ги зарадват.

В традиционната келтска история мъж на име Джак успял да измами Дявола, така че след като Джак умрял, Дявола направил така че да се скита по нощите само с един горящ въглен, за да си осветява пътя. Джак сложил парчето въглен в една ряпа, популярен зеленчук там, и така станал известен като Тиквения Джак.

Ирландците и шотландците си правили свои варианти на фенера на Джак като издълбавали страшни лица по своите фенери и ги поставяли близо до прозорци или врати, за да плашат Джак или други страшни духове. Когато имигрантите пренесли традицията в Америка, местната тиква била по-популярна от ряпата и така бил създаден съвременния фенер на Тиквения Джак.

Ние от Дрийм Хаус създадохме наша собствена визия за фенер за Хелоуин, с който ще бъдете изключително оригинали и с който ще можете да запазите дълго спомена за преживените емоции!

Направете празника специален!